Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

KİM BESLİYOR BUNLARI?

KİM BESLİYOR BUNLARI?

            Kaç yıldır bu terör belasıyla uğraşıyoruz? Kaç can feda edildi, kaç masum yürek sustu, kaç yuvaya ateş düştü? Bunca tedbir, bunca uğraş çaba, bunca harcanan emek nasıl ölçülür? Bu yolda harcanan para bu toprakların kaybı değil midir?

Farkındayım ki bu soruların ardı arkası kesilmeyecek, farkındayım ki bu sorulara verilecek cevaplar hep eksik ve natamam kalacak. Yine farkındayım ki hakkıyla vereceğimiz cevaplar kabul görmeyecek ve aslında birileri cevapları aramak yerine soruların daha kesif hale gelmesini arzu ediyor.

Sorular bitecek gibi görünmüyor; bu da demek oluyor ki terör sorunu terör belası bitmeyecek. Cümleyi bu haliyle üst üste söylediğinizde içinizde biriken belirsizlik, huzursuzluk rahatsız etmiyor mu? Yarına dair ümidiniz hevesiniz ne kadar sürer bu soru böyle asılı dururken. Daha dün erkek evladı olan bir dostumuz “askerimiz olacak” deyince odada bulunan herkesin aklına malum olaylar geliverdi. Reva mıdır bu toprakların çocuklarına?

“Terör nasıl biter” sorusunun tek bir cevabı yok, tek bir yolu da yok. Birçok faktörün bir araya gelmesi gerekiyor. Tedbir almak, mücadele tekniklerini geliştirmek, caydırıcı adımlar atmak, her alanda gelişmek geliştirmek, manevi boşluğu gidermek… Uzayıp gider bu lakin asıl mesele terörü besleyen ve bu yolla beslenen odakların bu işten vazgeçmesidir. Yani birileri siz ne yaparsanız yapın ne söylerseniz söyleyin yırtın, parçalayın kendinizi, bu konuda karanlık yerlerin sahibi, sistemin kirli elleri bu kararı vermezse iş çok zor ve çetindir.

Küçük bir akıl yürütme yapalım, misal ülkemizin özellikle doğusunda eylem yapıp bu bölgeyi güya üst edinen terör örgütü; silahlı, acımasız, bölücü, hain ve ilkesiz… Şimdi bu eylemleri yapmak sıradan bir organize, üç beş kişinin faaliyeti yeterli olur mu? Olmaz elbet.

Bir eylem yapmak için lojistik destek, teknik alt yapı, silah ve bu silahın mühimmatı, yaşam destek ihtiyaçları ve elbet en önemli unsur insan… Bununla da kalmıyor istihbarat bilgisi, reklamı ve tüm bunları çevirebilecek yeterli miktarda maddi destek yani “para”

Bunca yıl devlet olarak mücadele ediyor yollar arıyoruz. Burada “yıllarca devlet olarak” ibaresinin içinde bazı şüpheli durumlar olduğunu kabul etmekle beraber, etkisiz hale getirdiğimiz yüzlerce terörist, ele geçirilen mühimmat, yok edilen sığınak ve diğerleri. Dememiz o ki bitmiyor… Bitmediğine göre bir yerden besleniyor bunlar. Soru şu ki kim besliyor?

            Tek bir terör örgütü ile uğraşmadığımız malum. Biz haykırıyoruz, ispat ediyoruz, can veriyoruz, devlet olarak “söz” söylüyoruz Avrupa’da, Amerika’da kâle alınmıyor.

            Terör örgütü bitmiyorsa tek başına bunu başaracak değil. Bunu tüm dünya biliyor. Silahı yapmak ya da bulmak yetmez. Bunu çeşitlendirmek ve mühimmatını tedarik etmek gerekir. Silah ticareti ha deyince olacak bir şey değil. Az paralara ulaşılacak bir şey değil. Nasıl oluyor da bu kadar kolay ulaşıyorlar?

Bizim bunlara fırsat veren o eli iyi tefrik etmemiz ve tanımamız gerek. Bizim bu zihniyetin hangi amaç ve emel uğruna terörizmi beslediklerini idrak etmemiz gerek. Kimin kimi hangi amaç ve gaye ile beslediğini iyi anlamamız gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR