Kasım Göçer

Kasım Göçer

Konyaspor’un zaafları görünmeye başladı

Konyaspor’un zaafları görünmeye başladı

Topsuz Oyundaki Zaafiyetler

Kasımpaşa maçı, Giresunspor maçından sonra Konyaspor’un defolarının fotoğrafını çeken bir maç oldu.

Konyaspor takımı tam anlamıyla topla oynamayı seven ancak savunma yapmayı sevmeyen bir takım görünümüne bürünüyor.

İlk yarıda Ahmet Hassan ve Serdar ile 2-0 öne geçmesine rağmen skoru koruyamaması topsuz oyundaki zafiyetlerden. kaynaklanıyor.

Topsuz oyunda ciddi sıkıntılar yaşayan Konyaspor’un alan savunması ciddi bir şekilde S.O.S vermeye başladı.

Konyaspor’un daha iyi alan daraltması pres yaparken daha yakın ve temaslı pres oynaması gerekiyor.

Futbol tek yönlü bir oyun değil. Topla oynamak için ilk önce topu kazanmanız gerekiyor. Konyaspor’un Kasımpaşa karşısında oynama iştahı iyiyken topu kazanma iştahı için aynı şeyi söylememiz maalesef mümkün değil.

Alanı savunurken Konyaspor’lu oyuncuların rakip oyunculara mesafeli kalması Kasımpaşalı oyuncuların orta saha yay çizgisi önünde çok rahat topla buluşmasını ve rahat pas kullanmalarını sağladı. Bu sebeple Konyaspor ceza alanı civarında rakibin çok tehlikeli paslaşmalarına ve bu paslaşmalardan doğan pozisyonlara şahit olduk.

İlhan Hoca sistem vurgusu yapıyor, sistemden taviz vermeyeceğini ifade ediyor. Ancak savunma anlamında 4-3-3’ü geliştirmesi gerekiyor.  Hücumdaki bütünlüğün savunmaya da yansıması, topsuz oyunda takımın daha temaslı ve sert olması gerekiyor.

Ahmet Hassan /Cikalleshi Tercihi

İlhan Hoca oyuncuya yer açmak için sistemden taviz vermeyeceğini belirtmişti. Bu söylemi ile aslında oyunun gerektirdiği duruma göre Ahmet Hassan ile Cikalleshi’den birine şans vereceğini anlatmaya çalışmıştı.

Set hücumları için Ahmet Hassan daha ideal bir oyuncu iken geçiş oyununda Cikalleshi daha tercih edilebilir bir oyuncu. Bu sebeple hocanın ilk 11 tercihi Ahmet Hassan oldu. Ancak Konyaspor 2-0 öne geçince Kasımpaşa daha çok adamla gelmeye başladı. Oyunun bu kısmında geçiş oyunu ve hızlı hücumları önem kazandı.

                Bu amaçla İlhan Hoca Cikalleshi’yi Ahmet Hassan’ın yerine oyuna aldı. Topla rakip sahaya yerleşmek yerine daha hızlı gitmeyi planladı. Ancak bu değişiklikten hemen sonra penaltıdan skora denge bu planı biraz bozdu. 

                Ortadaki Üçünün Savunma Karakteri Daha Güçlü Olmalı

                Bu sezonun Konyaspor’u bize seyir zevki anlamında güzel maçlar izletir. Bol pozisyonlu bol gollü maçlar olur olması da sıralamada daha yukarıyı hedefleyebilmesi için ortadaki üçlünün savunma karakterinin güçlenmesi gerekiyor.

                Soner’de çok sorun görünmüyor. Amir orta saha liderliği rolünü üstleniyor. Ancak sistemde klasik anlamda bir 6 numara/ön libero bulunmaması, orta üçlünün üçüncüsünün daha çok Endri Mpoku Rahmanoviç gibi ofansif oyunculardan oluşması savunma oyununda zaman zaman sıkıntı çıkaracak gibi duruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR