Ömer Tokgöz

Ömer Tokgöz

Konya'ya 20 km. Öteden Bir Bakış

Konya'ya 20 km. Öteden Bir Bakış

Meram Gödene TOKİ'den 1290 m yükseklikten çektiğim panoramik karede solda Loras dağı, orta sol Takkeli dağ, orta ufukta Konya ovası, en sağda Pamukçu tepeleri ve tabi ki Tokitoplu konutları yer alıyor. Meram Gödene Toki'de 5 bin Tokievi, 500 Seyrantepe, 500 hobi evleri ve bir iki katlı dubleksvilla olmak üzere 6 bin hane ve yaklaşık 17 bin nüfus var. Çekim yaptığım tepenin arkasında ise emekli konakları var.

2009 yılından beri fahri bir Gödene’li olarak Gödene Toki'deikamet ediyorum. Özellikle fakr-u zaruretten ve ihtiyaçtan kaynaklanan bir kamu emekçisi olarak toplu konuta yerleşmek kadar, havasının temiz, suyunun memba kaynağı olması ve astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelmesi (tecrübeyle sabit) nedeniyle özellikle tercih edip yerleştim.

1ccc36be-af59-40a4-a740-f51ebbe19c3c.jpeg

10 ilçeden daha fazla bir nüfusa sahip büyüklükte olan alanda Toki Türkleri yaşıyor. Bir sağlık ocağı, 112 acil, orta ölçekli 2 market ve üç harfli marketlerin birden fazla satış noktaları, 3 ilkokul, 2 ortaokul, 2 imam hatip lisesi, 1 itfaiye merkezi, otobüs hareket merkezi ve 1 arama kurtarma ve sosyal yardım anlamında yeni faaliyete geçen Mürettebat arama kurtarma ve yardım derneği merkezi Gödene'de bulunuyor.

Gödene köyünde ise 1867 yapımı 157 yıllık tarihi merkez camide ise bir ahşap minber, mihrap, kürsü ve balkon ve ahşap çatı mimarisi ile otantik Konya tarzı kerpiç ve ahşap evler yaşamaya devam ediyor. (https://www.yenihaberden.com/konyada-bir-bucuk-asirdir-ayakta-tarihi-ve-mimarisiyle-konusuluyor-1799778h.htm)

d206b32a-0e26-4255-9353-c730bccd4283.jpeg

Gödene mermeri ve taşı ise yüzlerce yıldır Romalılardan beri Gödene dağından çıkarılmaya devam ediyor. Konya'daki tüm tarihi eser, cami, çeşme ve tarihi okul binalarında Gödene taşı ve mermeri kullanılmıştır. Mesela Aziziye cami, Alaattin cami Sultan türbesi, Ak çeşme ve tarafımdan yer ve kitabe tespiti yapılan Gödene Çelebi çeşmesi tamamen (https://www.yenihaberden.com/service/amp/konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor-1793101h.htm) Gödene mermerinden yapılmıştır.

Gödene yaylası aynı zamanda flora faunası ve doğal bitki örtüsü ile "endemik vatan"' ve bu bitki dokusu yeşil alan ve badem, kayısı, erik, armut ve kiraz ve iğde gibi çeşitli ağaçlardan etrafa yayılan "aromatik vatan" karakterli bir organik topografya ve Çayırbağı deresi ile Karadiğin deresi ile bütünleşen ve Konya'da baharın en erken göze çarptığı ve çiçeklerin boy verdiği bir vadi bölgesidir.

732f05f3-5281-4d6f-b1d6-6e4253ef3ad2.jpeg

Gödene, Hatip, Çayırbağı ve Pamukçu tamamen organik tatlı su kaynakları ile hem yöre insanına hem de Konya'nın tatlı su tüketimine Osmanlı döneminden beri 120 yıldır hizmet vermeye devam etmektedir. Bölgede sadece bitki örtüsü değil botanik planda mikro özellikte onlarca endemik çiçek, böcek yanı sıra kuş olarak yöreye has Gödene güvercini, keklik, bülbül, ibibik kuşları, tilki, sincap, kaplumbağa, zehirsiz küçük tarla yılanı gibi hayvanlar da sık sık rastlanılan endemik zenginlik kaynakları ve varlıkları olarak dikkat çeker. (https://www.yenihaberden.com/service/amp/endemik-vatan-aromatik-vatandir-14366yy.htm)

Konya'lıların diline pelesenk olan Hatip ile Gödene, uğurlar olsun gidene lafı da şehre uzaklığı ve yayla sıfatını pekiştiren bir ifadedir. Hülasa Gödene yaylasının havası ve suyu temiz, insanı merttir vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Tokgöz Arşivi
SON YAZILAR