Selçuk Özkan

Selçuk Özkan

‘Marmara’ depremi olacak!

‘Marmara’ depremi olacak!

Evet konu deprem…

Sinsi-sinsi medyada pompalanan çaktırmadan insanların bilinç altına yerleştirilen “yabancı akademisyenlerin” diliyle samimi veya değil kısmen kaygı verici, korku uyandıran, düşündürücü açıklamaları. Bilmem İsveç Bilim Adamı şunu demiş. Fransız bilmem kim bunu demiş. Koca-koca manşetlerde Haberler…! Haberler…! Haberler…!

1999 Gülcük depremini bilmeyen yoktur herhalde. Korkunç bir sarsıntı, tonlarca beton blokların altında yitip giden canlar. O anı yaşayan insanların ne hissettiğini elbette bilemeyiz. Anlayamayız. Dua etmekten başka elimizden bir şey gelmez de bu işlerle alakalı bizim Türk Akademisyenler ne yapıyor acaba? Devlet ne yaptı? Bunun bilgilendirilmesi gerekiyor kamuoyuna. Sadece Marmara’da değil ülke genelinde ne gibi bir çalışma yapılıyor. Onun bilgisi yok! Şimdiye kadar hangi önlemler alındı? Onu haber yapan yok! Yeter ki sitenin hiti artsın, gazete daha çok satsın, TV daha çok izlensin. Vatandaşa nerde ne deprem oldu haberi lazım değil. Gir rasathanenin sitesine 7/24 en ufak bir artçıyı bile görürsün.

Biz ne yaptık şimdiye kadar?

Marmara'dan geçen Kuzey Anadolu fay hattını 15-20 yıldır sürekli inceleyen Fransız bilim adamı açıklama yapmış. "İstanbul ve çevresinde tekrar yüksek rihterli bir deprem yaşanması kaçınılmaz" demiş. Hatta iddiasını pekiştirmek için Gölcük depreminin aynısı tekrar yaşanacak diyor. Kim konuşturuyor bu “Fransız” Akademisyeni? Yaptığı işe saygı duyarız tamam da!

Hayırdır... İstanbul’u ağzına kadar insanla doldururken düşünmediğinizi şimdi mi hayata geçirmeye çalışıyorsunuz? İstanbul’u boşaltmak mı niyetiniz?

Peki bizim bilim adamları ne yapıyor?

Arada-sırada duyuyoruz açıklamalarını fakat nedense yabancı bilim adamlarının yaptığı açıklamalar medyaya daha popüler geliyor. Hayr ve Şerrin Allah’tan geldiğine inandık, iman ettik. Eyvallah ta.

Haricinde devlet ne yaptı şimdiye kadar? Ne gibi önlemler aldı? Günümüz teknolojilerinden faydalanıldı mı? Bilen var mı? Kentsel dönüşüm tamam yenilenen binalar sokaklar, caddeler, iş merkezleri tamam ama yetmez bürokrasiye takılan deprem yasaları ne olacak? Teknolojik yatırımlar ne oldu? Bilen var mı?

Gerçi hükümette haklı!

İktidara geldiği günden itibaren siyasi çalkantılar, bölgesel savaş, PKK meselesi son olarakta kendi insanına ihanet eden FETÖ Terör örgütüyle uğraştı durdular. Ben tahmin ediyorum ki TBMM'de onaylanmayı bekleyen onlarca yasa bekliyordur. Peki bu yasalar veya alınması gereken önlemler deprem olduktan sonra mı yapılacak? Ocaklar söndükten sonramı önlem alacağız?

 

Ayrıca ülkedemiz de okumuş Akademisyen kalmadı her haldeki "yabancı bilim adamları" cirit atıyor her yerde. Her alanda, her konuda açıklamaları onlar yapıyor. “Onlar dediyse doğrudur” diye bizde dinliyoruz. Evet her alanda her yerdeler. İstedikleri gibi delik deşik ediyorlar her yeri yaptıkları en küçük bir açıklama insanları tedirgin ediyor. Şimdi ne gerek vardı bu açıklamaya “Bu sefer kesin Gölcük depreminin aynısı” diyor. Yabancı bir akademisyen dediyse doğrudur mantığıyla medya manşetten veriyor ilgi çeksin daha çok hit alsın diye.

Allah vermesin gerçekleşecek olsa bu kehanet gibi açıklama bak artık sen borazancılara "hükümet aşağı-hükümet yukarı" en azından kamuoyunun aydınlatılması veya Marmara Bölgesi’nde diken üstünde bekleyen vatandaşların bilgilendirilmesi için hemen bakanların çıkıp "evet böyle bir deprem bekliyoruz veya beklemiyoruz” Biz 15 yıldır önlemlerimizi aldık yapılması gerekeni yaptık" diye açıklama yapması gerekiyor.

Ülke vatandaşlarını o ülkenin hükümeti bilgilendirir. Bir önlem alınması gerekiyorsa vatandaşın bir şey bilmesi gerekiyorsa bu bilgilendirmeyi Türk Akademisyenlerden veya Türk Bakanlardan duymak isteriz. Türk vatandaşı olarak bu bizim hakkımız. Ben "Fransız" bir adamdan bilgi-bildirim almak istemiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Selçuk Özkan Arşivi
SON YAZILAR