Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Miraç Kandili

Miraç Kandili

Kıymetli okurlarım bugün sizlere miraç kandilinden bahsedeceğim. Miraç’ın kelime anlamı yükselme, göğe çıkma olarak ifade edilir. Peygamber Efendimizin Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya oradan da göğe yaptığı yolculuğu ifade eder. Aynı zamanda mübarek üç ayların başlangıcı olan Recep ayının 27.gecesine denk geliyor.

İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen isimdir. Hz. Muhammed’in geceleyin Mescid-i Haram’dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüsteki Mescid-i Aksaya götürülmesini ifade eder. İsra ve Miraç birlikte anılır.

Miraç gecesi Hicretten bir buçuk yıl önce yaşanan ve Kur’an’da adı geçmediği halde kendisinden bahsedilen mübarek bir gecedir. Bu geceden ve Peygamberimizin bu gecede gördüklerinden belli başlı iki surede kısa bilgiler verilmektedir. Bu iki sureden biri İsra, diğeri de Necmsuresidir. Peki Miraç kandili Müslümanlar için neden önemli?

1-İslam’ın temeli olan beş vakit namaz, farz kılındı.​

2-Allah’a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi.

3-Son olarak Miraç gecesinde Amenerrasulü diye başlayan Bakara Suresinin son 3 ayeti indirildi. Müslümanlar için bundan dolayı önemlidir.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, miraç mucizesinin gerçekleşmesi ve ümmetinin cehennemin nasıl yerler olduğu, miraç mucizesinde nelerle karşılaştığını şu hadisleriyle aktarmaktadır:

-Ben Kabe’nin Hatim kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar göğsümü yardı. Bu sözünü söylerken boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı gösteriyordu. Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi iman ve hikmetle dolu, altından bir kap getirildi. Kalbim çıkarılıp su ve zemzem ile yıkandı. Sonra içerisi iman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…

-Miraç Gecesinde ateşten makasla kendi dudaklarını kesenleri görüp, kim olduklarını sordum. İlmiyle amel etmeyen din adamlarıdır.

-Cehennemde kokmuş leş yiyenlerin kimler olduğunu sordum. Bunlar, gıybet ederek insanların etlerini yiyenlerdir. denildi.

-Miraç gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti.

Peki miraç kandilinde ne yapmalıyız? Beş vakit namazın Miraç’la geldiğini düşünüp, namazla Mirac macerasını hatırlamalıyız ve her namazla adeta miracı yaşamalıyız. Günahlarımıza tövbe-istiğfar etmeliyiz. Kuranı Kerim okumalıyız. Oruç tutmalıyız. Salavat getirmeliyiz.

Rabbim bizi bu geceyi istifade edebilenlerden eylesin. Amin. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR