Büşra Gülşah İyikan

Büşra Gülşah İyikan

Neredesiniz eski bayramlar?

Neredesiniz eski bayramlar?

Bu yıl da kurban bayramının sonuna geldik ama nasıl? Bence bu yılda eski bayramlar gibi olmadı. Herkes kurbanını aldı. Alırken de tatil planları yaptı.
 
Hani derler ya hep, ‘Nerede o eski bayramlar’ diye…
 
Bu klişeyi demek için yaşım o kadar da büyük değil belki ama inanın seneden seneye fark ediyor. Her sene daha da yozlaşıyoruz. Bu değişime ne yazık ki bayramlar ve akraba ziyaretleri de kapılıp gidiyor.
 
Her halde bayramların tek değişmeyeni bayram temizliği olsa gerek…
 
Arefe öncesi harıl harıl temizlikler yapıldı. Ev hanımları temizliğini bitirdi. Bayramlık börekler, tatlılar, içecekler hazırlandı. Arefe günü ise maddi durumu iyi olanlar bayramlıklarını aldı ve bayrama hazırlandı. Her şeyi kaybettik ya, en azından bu temaşa hala ayakta. Bunlar güzel duygular inanın.
 
Çocukken kutladığımız bayramlar gibi olmasa da bayramların anlamı büyük.
 
Tabi bazı değişmeyen şeyler de vardı bu bayram yine.
 
Bayramın sabahı namazını kılan kurbanını kesti. Acemi kasaplarda iş başındaydı. Kurbanı kesen parmağını da kesti. Bir o kadar kaza da art arda geldi.
 
Kurbanı pazar yerinde mahalle aralarında kanallarda kesenler o kadar pis kesim yaptılar ki millete çok kotu görüntü kirliliği oldu. Hayvanin işkembesini, sakatatını kanalların kenarlarına, çöplere atanlar da hala varlığını sürdürmeye devam etti.
 
Bu bayram tatil kısa olmasına rağmen, yozlaşmanın ve değişimin en büyük sonuçlarından birini yine yaşamaya devam ettik.
 
Kurbanı kesen, etini dolabına yerleştiren valizini aldı yine tatile gitti… Olsun, en azından kurbanı kesip öyle gittiler. Ona da şükür…
 
Ne yazık ki bu bayramda da aradığım o tadı bulamadım. Eski bayramlardan hiç eser yoktu. Bayramlaşmaya gidiyorsun boş dönüyorsun. Ve yahut gittiğin kişinin misafiri oluyor senin yüzüne bile bakmıyor, niye geldin der gibi…
 
Ne insanların ne de bayramın tadı var. Eski bayramları arıyorum.
 
Neredesiniz eski bayramlar?
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Gülşah İyikan Arşivi
SON YAZILAR