Mevlüt Gülçin

Mevlüt Gülçin

Okumak Deryası

Okumak Deryası

Bu dünya da bizi insan yapan en büyük özelliğimiz okumaktır. İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca birçok yeni bilgi öğrenir. Öğrendiği her bilgi onun ufkunda yeni kapılar açar. Başarının sırrı sadece okumaktan geçer. Okulda olduğu kadar hayatta da başarının en önde gelen şartlarından biri yine okumaktır.

Yüzyılların deneme ve araştırma ürünlerinden yararlanmak, uygar ve kültürlü bir insan olmak için çok okumalıyız. Okul kitaplarıyla yetinmemeliyiz. Uygarlık bizden önceki kuşakların biriktirdiği bilgi ve anıların bir toplamıdır. Biz, uygarlığa o kuşakların kitaplarını okumakla katılabiliriz. Hayatta hiçbir şey okumanın yerini tutamaz. Okumak uzun ve meşakkatli bir yolculuk gibidir. Bu yüzden okumak okulla beraber bitmemelidir. Okuma sabır ister. Her sabırla bitirdiğin kitap sana eşi benzeri olmayan yeni sorular getirir. Ve seni başka bir kitaba yönlendirir.  Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır.

İnsan çocukluğundan başlayarak ne kadar fazla kitap okursa, okuma konusunda kendini o kadar geliştiren bir birey olur. Okuduğu şeyler onu memnun ettiği sürece okumayı sürdürür. Bu süreç içerisinde okuma alışkanlığı hızlıca gelişim gösterir ve insanın hayatının bir parçası haline dönüşür.

Aslında insan okuma konusunda ne kadar iyiyse konuşma konusunda da o kadar iyi olur. Bunun nedeni ise kitap veya farklı bir materyal okurken insanın ifade şeklini sürekli bir biçimde üzerine katarak geliştirmesidir. Ve her yeni kitapta kendisine yeni yeni kelimeler katmasıdır.

Böylece insanın kişisel gelişiminde bile farklılıklar olur. Her okunan kitap kişiyi ayrı ayrı terbiye eder. Tıpkı bir anne gibi hayatı ve yaşamayı öğretir. Yeni bakış açıları kazandırır. Ardından kitapların kişiye öğrettiğini artık o diğer insanlara öğretir. Çünkü bilgi tutsak edilemez. Hafızanızda sakladığınız bir şeyi sadece benim diyerek saklamanız maalesef bilginin dahi istemeyeceği derecede bir şeydir.

Kitap okumayı alışkanlık haline getiren bir insan bilgiye ulaşmayı, bilgiyi kalıcı hale getirmeyi, düşünmeyi, fikir üretmeyi öğrendiği için önce akademik başarısı yüksek olur, daha sonra da kendi kişilik gelişimini sağladığı, insanlarla iletişimi öğrendiği için hayat başarısı yükselir.

Bir öğrenci kitap okuma alışkanlığına sahipse, kavrama gücü yükselir.  Başarı derecesi artar.. Kendini daha rahat ifade edebilir. Kitap okuyarak sözcük dağarcığı geliştiği için, insanlarla iletişimi kolaylaşır, kendini daha rahat ifade edebilir ve başkalarını daha kolay anlayabilir.

Yani başarılı insanların en büyük ortak özelliği çok okumaktır. Jonathan Swift ‘inde dediği gibi "Dünyayı yöneten, kalem, mürekkep ve kâğıttır."

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mevlüt Gülçin Arşivi
SON YAZILAR