Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Yapılmayan fuarın yazısı

Yapılmayan fuarın yazısı

Kasım ayının sonunda, Konya’da 5-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak kitap fuarı ile ilgili yazı yazacaktım. Geçmiş yıllardaki eksiklikleri ön planda tutup, kendi çapımızda önerilerde bulunacaktım. Sonra vakit daraldığı için yazıyı fuarın ardına bıraktım. Fuar hele bitsin, keyifli bir şekilde alacağımız kitapları alalım, değerlendirmeyi daha sonra yapalım dedim fakat bir baktık fuar toptan iptal edilmiş.

Kitap fuarının neden iptal edildiğiyle ilgili çok sayıda dedikodu olmasına rağmen dişe dokunur bir açıklama yapılmadı. Bu yazıyı kaleme aldığımız saate kadar Konya Büyükşehir Belediyesinden sadece bu sene kitap fuarının yapılmayacağı bilgisi verildi. Neden yapılmayacağı, acaba bir ertelemenin mi söz konusu olduğu vb. soruların cevapları havada kaldı. Kitap fuarının yapılmaması ile ilgili ortaya atılan gerekçelerin doğru olmadığını umarım. Çünkü fuarın kapalı bir mekân bulunamadığından dolayı yapılmadığı iddiası trajikomik. Böyle bir iddia inşallah sadece kulaktan dolma bir söylentidir. Yoksa adama madem fuar yapılacak kapalı bir mekân yok, yapılan ve inşaatları devam eden kongre ve kültür merkezleri ne işe yarıyor diye sorarlar! Bu sorunun cevabı nasıl verilebilir onu da artık konunun muhatapları düşünsün.

Mesele aslında sadece bir kitap fuarının yapılıp yapılmama meselesi değil. Gerek büyükşehir, gerekse ilçe belediyeleri yıl boyunca çok sayıda sosyal ve kültürel etkinliğe imza atıyor ama bazı şeylerin anlamı farklıdır. Bir gelenek oluşturulmuş ise şartlar ne olursa olsun devam ettirilmeli. Bu yıl Ramazan ayında da kitap günleri yapılmadı. Mazeret üretilme noktasında yetkililerin belki kendilerine göre gerekçeleri vardır ama halkın nezdinde inandırıcı olamıyorlar. Dahası nedendir bilinmez aydınlatıcı bir açıklama bile yapılmıyor. Böyle devam ederlerse bugün dedikodu diye ciddiye almadığımız şeylerin gerçek olduğuna inanmaya başlayacağız.

Konya’nın gelişmişlik bakımından İstanbul ve Ankara’dan geri olmadığını, hatta bazı alanlarda daha da ilerlediğini söylüyoruz ama koskoca bir yıl boyunca şehirde kitap fuarı organize edemiyoruz. 2016 yılında yapılacak mı, yapılacaksa da ne zaman yapılacak henüz belli değil. Hâlbuki İstanbul, Ankara gibi şehirlerde kitap fuarı noktasında iki gelenek uzun yıllardır sürdürülüyor. Birincisi TÜYAP tarafından organize edilen fuar, diğeri ise Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Ramazan ayında düzenlenen fuar. Bunlar haricinde özellikle İstanbul’da yapılan sahaf festivallerini falan saymıyorum. Geçtim İstanbul’u Ankara’yı bu yıl Kahramanmaraş’ta Türkiye’nin en büyük kitap fuarlarından birisi organize edildi. Yanlış anlaşılmasın Kahramanmaraş’ı küçümsemiyorum. Maraş, yetiştirdiği şairlerle Türk şiirine damga vurmuş bir şehirdir. Fakat lafa geldiği zaman Konya şöyle büyükşehir, böyle gelişmiş bir şehir diyoruz ama senede bir kitap fuarı organizasyonu yapamıyoruz. Diğer büyükşehirleri sadece inşaat yönünden örnek almayıp, kültürel etkinlikler yönünden de örnek aldığımız zaman yüzlerce yıllık geçmişimize layık bir şehir olabiliriz.

Yetkililer kitap fuarının akıbeti konusunda bir açıklama yapmalı, hatta özür mahiyetinde en kısa sürede yeni bir fuar organize edilmelidir. 4 tane üniversitede binlerce öğrencinin okuduğu bir şehirde yılda en az bir kitap fuarının yapmak bu kadar zor olmamalı.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR