Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

ZAYIFLAMANIN ÜÇ DOĞAL KURALI

ZAYIFLAMANIN ÜÇ DOĞAL KURALI

Bu hafta sizlere sağlıklı zayıflamanın esaslarından bahsedeceğim. Zayıflarken en çok dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Bu kurallar tamamen doğal kurallardır. Trend sayfalarında gördüğünüz tek bir besine bağlı diyetleri, kürleri, besin yasaklarını unutun. Sadece doğal kurallarla sağlıklı beslenerek zayıflayın. Bu kuralların başlıcaları; dengeli ve düzenli beslenmek, hareket etmek ve yavaş yemektir. Diyetisyen kontrolünde bu üç kurala dikkat ettiğinizde sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz mümkündür.

Dengeli Ve Düzenli Beslenme

Menülerinizde her besin grubundan (Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, posa, su vb) beslendiğinizde dengeli, öğün saatlerine uyarak beslendiğinizde ise düzenli beslenmiş olursunuz. Menülerinizi bu şekilde uyarlamalısınız. Bir grup eksik olsa bile bu durum açlığı tetikler ve yemek sonrasında atıştırma veya tatlı isteğine yol açabilir. Bunu önlerken menüde ana yemek (Et grubu) olmasına özen göstermeliyiz. Yoğurt / ayran, salata / sebze-meyve sofrada mutlaka bulunmalıdır. Özellikle ekmek atıştırma isteğini baskılamada çok etkilidirbu nedenle ekmeği beslenmemizde tamamen kesmek doğru değildir. Öğün saatlerine uyarken özellikle kahvaltılarınızı geç saatlerde yapmayın. Metabolizmamızın düzenli çalışması düzenli öğün saatlerine bağlıdır.

Hareket Etmek

Düzenli yapılan spor, yürüyüş veya egzersizler de sağlıklı zayıflamanın ve formda kalmanın temel kurallarındandır. Bu noktada eğer yarışlara hazırlanan bir sporcu değilseniz ağır ve yorucu egzersizlerden uzak durmalısınız. Tempolu yürüyüşle veya evde ve işyerinizde yakalayabileceğiniz günlük sekiz bin adım sizin için yeterli olacaktır. Ayrıca asansör kullanmamanız, işe -yakın mesafedeyseniz- yürüyerek gitmeniz faydalı olacaktır.

Alışkın değilseniz açken yapılan yürüyüş kan şekerinizi düşürebilir ve baş dönmesine, bayılmalara yol açabilir. Bu nedenle yemekten iki saat sonra yapacağınız yürüyüş daha sağlıklı olacaktır.

Yavaş Yemek

En önemli kurallardan biri de yemekleri yavaş yemektir. Hızlı yediğiniz takdirde zayıflamanız zorlaşacak, hatta duracaktır. Yavaş yemenin sağlığa ve zayıflamaya birçok olumlu etkisi vardır; hazımsızlığı önler, besinleri daha iyi sindirmenizi sağlar. Yemek yeme süreniz en az 20 dakika olmalıdır. Eğer yavaş yemekte zorlanıyorsanız besinleri küçük parçalara bölerek yemeyi deneyin. Ağzınızdaki lokmayı bitirmeden ikinci bir lokmayı almayın. İyice çiğneyin. Böylece yeme süreniz uzayacaktır.

Bu en önemli üç doğal kurala uymanızı tavsiye ediyorum, bunun haricinde belli bir besine bağlı diyetler veya kürler kalıcı bir etki göstermeyip aynı zamanda sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.                                                

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR