Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

BİLİŞİM TEHLİKELERİ

BİLİŞİM TEHLİKELERİ

Geçen hafta Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Konya Emniyet Müdürlüğünün hizmetlerini tanıtmak üzere yapılan törene davetli olarak katılmıştım.

Konya’mızda yapılan faaliyet ve kurumların çalışmaları göz dolduruyor. Topluma daha iyi hizmet etme, hizmetleri insani hale getirme çabaları herkes tarafından fark ediliyor ve takdir ediliyor. Özellikle sağlık alanında yapılan çalışmalar herkesin takdirini kazandı.

Törende göze çarpan önemli bir güzellik vardı. MEHTERAN davetlilere güzel, anlamlı tarihi marşları müzik eşliğinde bizlere dinletti. En güzel an ise, Mehteran eşliğinde İstiklal Marşımızı söylemek oldu.

Törenin söylenilen saatte başlamaması, bekleme açısından sabrımız iyice zorlandı. Nedense bu tür programları geciktirmeden yapmayı bir türlü beceremedik.

İl sağlık müdürü, Emniyet Müdürü, Konya Valisi ve Dışişleri Bakanı değerli Ahmet Davutoğlu’nun  bilgi verici konuşmaları sayesinde, yapılan çalışmaları kamuoyu öğrendi.

 Toplum sağlığı denildiğinde, sağlık alanında yapılan çalışma faaliyetleri olarak bilinir. Halbuki toplum sağlığını ilgilendiren önemli bir alan da kamu düzenidir. Sağlıklı toplum kamu düzeninin sağlıklı işleyişine bağlıdır.

Kamu düzenini bozan,  yasaya aykırı alenen işlenen suçların yanında, artık sanal ortamlarda da tehlikeli bir şekilde işlenmektedir. Görünmez suçlar, günümüz iletişim araçları kullanılarak işlenen suçlar olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bu tür işlenen suçların takibi, işlenmesini önleyici tedbirlerin alınabilmesi için İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü açıldı. Gerçek hayatta karşılaşılan olumsuzluklarla nasıl mücadele ediliyorsa, sanal ortamlardan gelebilecek tehlikelerle de mücadele etmek gerekiyor.

Sağlıklı toplum düzeni için her fert ve kurum kendine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmek zorundadır. Özellikle aileler, okullarda eğitimciler çocuklarımızı bu tür tehlikelerden koruma konusunda daha hassas olmalıdır.

Çocuklarımızı; iletişim araçlarından ve internetten gelebilecek tehlikelerden korumalıyız. Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünün hazırlamış olduğu broşürdeki tavsiyeleri paylaşmak istiyorum.

“Çocuklarınız İnternette Ne Kadar Güvende? Bu sorunun muhatabı herkesim dikkat etmeli…!

-Çocuklarınıza sadece siz evdeyken internete girmelerine izin verin.

-Hangi sitelere girmiş, hangi oyunu oynamış takibini yapın.

-Çocuğunuzun internette kimlerle konuştuğundan, arkadaşlık kurduğundan haberdar olun.

-Çocuklarınızla internette beraber oyun oynayın. Ya da o oynarken yanında oturun.

-Çocuklarınızdaki davranış değişikliklerini gözlemleyin.

-Belirli zamanlarda internete girmelerini sağlayın.

-Çocuklarınızı internet üzerinden gelebilecek tehlikeler noktasında bilgilendirin.”

Tarihi Köroğlu hikayelerini okumuş veya en azından dinlemişsinizdir. Hikayede geçen “Tüfek icat oldu mertlik bozuldu” sözü anlatmak istediklerimizi ne güzel ifade ediyor.

Karşımızdaki düşman mert değil. Mücadelemizin şekli ona göre olmalı. Yaşantımızı kolaylaştırıcı bu imkanları kullanmak zorunda olduğumuza göre, oyunu kurallarına göre kurmalıyız. Açık kurallar belirlemeliyiz.

İnternetin, iletişim araçlarının esiri olmamalı, onları hizmet aracı olarak kullanmalıyız. Zaman öldürme makinesi haline getirmemeliyiz.

Sağlıklı aile, sağlıklı toplum duamız olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR