İsmail Koç

İsmail Koç

Bir Başkent Daima Başkent Değilmiş!

Bir Başkent Daima Başkent Değilmiş!

Malumunuz Konya,  İslam Dünyası Turizm Başkenti seçildi. Konya, Medine’den aldığı başkentlik unvanını 2017’de bir başka kadim şehir Kudüs’e devredecek. Medine, Konya, Kudüs şehirleri yan yana yazıldığında bile aslında 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olmanın önemi çok net bir biçimde anlaşılabiliyor.

Konya’nın başkent olması her ne kadar çok önemli bir durum olsa da bizler maalesef bunu tam anlamıyla kavrayamadık. 2016 yılından 9. ayı geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde daha henüz tam manasıyla dişe dokunur bir çalışma yapılmadı.

15 Temmuz darbe kalkışması bir bahane olarak ileri sürülebilir ancak bu kalkışmadan önceki 7 ayda da bir şey yapılmadı. Yani bazı tramvaylara stadyuma ve birkaç yere daha İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya yazmaktan ötesine gidemedik.

Koskoca bir yıl Konya’nın tanıtımı ile ilgili hiçbir şey yapmadan bekledik durduk.

Bu konuda yapılanlardan biri oldukça dikkat çekiciydi.

İslam İşbirliği Teşkilatına üye 30 ülkeden 88 fotoğraf sanatçısı 2016 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Konya'da İslam Ülkeleri Fotoğrafçılar Buluşması kapsamında bir araya geldi.

Buraya kadar bir sorun yok. Her şey normal görünüyor ancak anormal olan şeyler de oldu maalesef.

Mesela bu organizasyonu Konya’da oldukça tartışan Reha Bilir ve Sille Sanat Sarayı üyeleri düzenledi.

İslam Dünyası ile İslam Ülkeleri ile ne alakaları varsa…

Tek ortak nokta vardı o da fotoğraftı. Onun da zaten İslam Dünyası ve ülkeleriyle bir alakası yoktu.

 Organizasyonda birçok yerde fotoğraf sergisi yapıldı ancak 15 Temmuz ile ilgili tek bir fotoğraf yoktu. Beyşehir ziyaretinde İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden Konya’ya gelenler Cuma namazına koşarken bizimkiler dışarıda beklemeyi tercih etmişler. Ayrıca organizasyonda bir başka skandala daha imza atılarak Konya’ya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülke fotoğrafçılarına İslam dünyasında bir kahraman olan Recep Tayyip Erdoğan olduğundan farklı bir şekilde gösterilmeye çalışıldı.

Kısacası 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olan Konya’da bir organizasyon yapıldı o da yanlış yapıldı. Üstelik bu programın destekçileri Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi idi. Birileri bir şeylere el atmayınca bazı şeyler başka birilerine kalıyor işte.

Konya 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olmanın gereklerini tam anlamıyla yerine getiremedi.

Ahmet Hamdi Tanpınar “Bir Başkent Daima Başkenttir” sözüyle yoksa Konya’yı kastetmemişiydi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR