Ayşe Atsan

Ayşe Atsan

BYLOCK NEDİR, NE DEĞİLDİR.

BYLOCK NEDİR, NE DEĞİLDİR.

Nedir Bylock?

Nasıl kullanılır?

Ne biliyoruz hakkında?

Herkesin kullanabileceği bir program değil, öncelikle bu biliyoruz. Örgütün şifreli haberleşme programı, Paylaşımlar kripto özelliği ile başkalarının erişimini engelleyen bir akıllı telefon uygulaması. FETÖ mensuplarınca kullanılıyor, FETÖ için özel olarak hazırlanmış bir program, FETÖ mensubu olmayan birinin referansı olmadan bu programın hiçbir şekilde kullanılamayacağını biliyoruz.

Yani ByLock telefona değil; isim ve soyisime yüklenen bir program. Whatsapp ve türevlerinden farklı olarak kullanıcıların temelde yazışmalarını sağlasa da, kriptolu konuşma sağladığı için yazışmaların izlenebilmesi oldukça güç. Programın en önemli özelliği sadece tarafların kullanıcı  adlarını bilmesi ve karşıdan gelen onay kodunu girmesiyle çalışması.

Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor. Sorun; bu programı kullanmayan birinin ismimin kullananlar arasında yer alması ya da kullananların kendi içlerinde ayrıştırılma/ması!

Bylock kullanıcıları için ne yapmalı, ne yapmamalı peki?

Bylock FETÖ soruşturmalarında en ciddi delil. 102 binden fazla Bylock kullanıcısı varken bizlerde aklı  selime dönmek zorundayız. Bylock listeleri güvenilir bilir kişilerce yeniden  incelenmeli, kullanıcılara gerekli yaptırımlar uygulanırken "varsa" masumların mağduriyetlerine son verilmeli.

Yoksa, hukuk bu cinneti çözmeli!

Hakimin "Neden bylock yükledin" sorusuna cevap belli!

"Ben öyle bir program yüklemedim"

İndirmedik, kullanmadık, haberim yok, ilgim yok, bilgim yok...

Demek yeterli mi?

Bu hadiseler başka bir evrenin gerçeği biz mi farklı anlamlar yüklüyoruz.  Bylock kullanıyor iddiası ile kim suçlansa madur, masum. Bu güne kadar ben hiç duymadım bylock kullandım diyen birini. Hepsi mağdur bilemem ama hepsinin mağdur olmadığı fikrine çok yakınım.

Bylock'ta kişi ve kuruma göre standart, kamu vicdanını sarsıyor. Bylock varlığı kişiye göre yorumlanıyor algısı yaratmayın kamu vicdanını yaralamayın. Devlet suçluları cezalandırır, şüphelileri askıya alır gereğini vakti zamanı gelince yapar.

Varsa mağdur onları da çaresiz bırakmaz. Devletimize inanıyor ve güveniyorum. Ülkemin aziz milletine selâm ve dua ile iyi bayramlar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Atsan Arşivi
SON YAZILAR