İsmail Koç

İsmail Koç

Kadınlar Meclisi Konya’da Toplandı

Kadınlar Meclisi Konya’da Toplandı

Konya’da aralık ayının ilk gününde çok önemli bir organizasyon gerçekleştirildi. Meram Belediyesi’nin öncülüğünde İslam’da kadının yeri ve İslamafobi konularının konuşulduğu Meclis’i Nisa adlı program çok önemli konukları da ağırladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Partili kadın milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile kadınların katılımıyla gerçekleştirilen Meclis’i Nisa konusu ve toplanış amacı itibariyle bir ilk olma özelliği de taşıyor. Bu anlamda Meram Belediyesi ve Meram Belediye Başkanı Fatma Toru çok önemli bir iş başarmış oldu.

Programın ismi de logo tasarımı da çok hoş olmuş. Bunu belirtmeden geçmemek gerek. Kadın Meclis’i anlamına gelen “Meclis-i Nisa” ismi programın muhteviyatına son derece uygun bir tercih olmuş.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Aile ve Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan ve Emine Edoğan’ın konuşmalarının ardından Meclis-i Nisa’nın öğleden sonraki oturumlarında da İslami Haraketlerde Kadının Fonksiyonu, Medyada İslamafobi Ekseninde algı Operasyonları, Ulusal Medyanın İslamofobi Konusundaki Çalışmaları, Savaş, Kadın ve İnanç, AB’nin İslamofobi Üzerinden Müslüman Kadına Bakışı, Aile ve Toplumsal Yaşamda Kadının Fonksiyonu gibi konu başlıkları ele alındı. Konu başlıklarına göz attığınızda bile aslında Meclis-i Nisa’nın ne kadar önemli bir organizasyon olduğu belli oluyor.

İslam’da kadın ve kadın hakları konusu İslam Alemi'nin kanayan yaralarından biri. Kadınların eğitim durumu ne yazık ki birçok İslam ülkesinde oldukça geri durumdalar. Emine Erdoğan Meclis’i Nisa’da “İlk emri 'oku' olan bir kitabın rehberliğinde, kız çocuklarının eğitimi, bir sorun olmaktan çıkmalıdır. Ancak bu gayretle İslam dünyası kendini yenileyebilir.” sözü aslında işin özeti niteliğindeydi.

Her ne kadar ülkemizde son yıllarda “Baba Beni Okula Gönder” ve “Haydi Kızlar Okula” kampanyaları ile kız çocuklarının okumasının önündeki problemler yok denecek kadar azalsa da dünyanın diğer bölgelerinde durum ülkemizdeki kadar iç açıcı değil.

O nedenle Meram Belediyesi’nin öncülüğünde bir ilk olan bu programın çerçevesi daha da genişletilerek daha büyük kitlelere ulaşılması gerekiyor. Bunun ilk adımı Bu sene Konya’da atıldı. Devamı daha büyük programlarla gelecektir.

Meclis-i Sina’da konuşulan diğer bir konu da Müslümanlara karşı öteden beri var olan ve son yıllarda artış eğilimi gösteren İslamafobi. Bu kavramının ortaya çıkışının temelleri 11 Eylül 2001’de New York’ta ikiz kuleler saldırısına dayanıyor. Bu tarihten sonra özellikle Batı dünyasından İslam dünyasına karşı bilinçli bir karalama kampanyası başlatılmış oldu.  Müslümanlara ve İslam dinine karşı sürdürüle gelen bu ön yargı ve ayrımcılığın son yıllarda bu denli artmasında sözde İslamcı terör örgütlerinin de büyük payı var.

İslamafobi ile ilgili en dikkat çekici sözü ev sahibi Fatma toru dile getirdi.  Toplumlar arasına set çeken İslamofobi’nin önyargıları tırmandırdığını dile getiren Başkan Fatma Toru da İslamafobinin bir suç olduğunu söyledi.

Meclis-i Nisa’da son zamanlarda oldukça gündemde olan bu konunun konuşulması son derece yerinde olmuş. Programın sadece zamanlaması ile ilgili bir eleştiri yapılabilir. Şöyle ki Meclis-i Nisa’dan sadece 5 gün önce 25 Kasım tarihinde “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kutlandı. Bu program da belki aynı tarihe denk getirilerek daha dikkat çekici hale getirilebilirdi.

Başta Meram Belediye Başkanı Fatma Toru olmak üzere Meclis-i Nisa’da emeği geçen herkesin eline, yüreğine, emeğine sağlık…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR