Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Sosyal Medya ve Dindarlık

Sosyal Medya ve Dindarlık

Bugünlerde sosyal medyasız bir hayat hayal etmek zordur. Arkadaşlarınızla ve ailenizle bağlantıda kalmak, en sevdiğimiz ünlüleri takip etmek ve en son haberleri takip etmek için sosyal medyayı kullanırız. Ama pek çok faydası olduğu kadar zararları da çoktur. İnsanlar edep, ahlak ve mahremlik konusunda dikkat etmeyebiliyor. Her yediğini, içtiğini, gezdiği yerleri, mutluluğunu, hüznünü, aile huzurunu kısacası her şeyini paylaşıyor. Uygun olmayan resimlerde paylaşıyor. Normalde kimseye gösterilmemesi gereken durumlar sosyal medyada normal gibi karşılanıyor. Sanki oradaki resimleri kimse görmüyormuşçasına.

Sosyal medya ile ilgili her sene yayınlanan raporlar göstermektedir ki gün geçtikçe sosyal medya araçları daha fazla insan tarafından kullanılmakta, kullanıcıların sosyal medyada geçirdikleri süreler her geçen gün daha da yükselmektedir. Aslında günlük sosyal medya ve telefonda toplum olarak geçirdiğimiz zamana bakacak olursak hayretler içinde kalırız. Bizi sosyal medya o kadar bağımlı hale getirmiş ki 2 dakika bile telefon yanımızda olmasa kendimizi boşlukta hissediyoruz. Hemen telefonu arama ihtiyacı hissediyoruz. Peki sosyal medya hep mi kötü? Tabiki de hayır. Özellikle duyurmak istediğimiz özel haber, bilgi ve duyuruları ulaştırmak sadece tek bir tıkla kolayca milyonlarca insana ulaştırabiliyoruz. Bu açıdan faydası çoktur. Doğru kullanıldığı sürece tamamen zararlı demek doğru olmaz. Örneğin navigasyonlar akıllı telefonlarımızda mevcut. Bulamadığımız yerlerde her zaman işimizi kolaylaştırıyor. Hem de sadece adresi yazmak hatta söylemek yeterli oluyor.

Dindarlık kavramı genel bir kavramdır. Sadece giyim kuşama dikkat etmek demek değildir. Dindarlık, bir dinin günlük hayatta büyük bir öneme sahip olmasıdır. Dindarlığı tanımlaması zordur ancak farklı bilginler bu kavramı geniş ölçüde dini yönelimler ve katılımla ilgili olarak görmüştür.Sosyal medya dindarlığının farklı çeşitleri vardır diyebiliriz. Bir çeşidi de ibadet ettiğini paylaşmak değil de, herkesin görmesi için sosyal medyada bazı hadisler ve ayetler paylaşarak dini yaymaya veya hatırlatmaya dayalı mesajlar ve iletiler paylaşmaktır. Bu eylemin amacı sadece dini yaymak ve hatırlatmak olduğu sürece iyi bir alışkanlıktır ve düşündüğümüz zaman insanların hatırlamasını sağlama yolunda başarılıdır. Herkesin çevresinde her cuma günlerinde ve her bayram, kandillerde mesaj atan insanlar vardır.

Rabbim inşallah bizleri internet ve sosyal medyanın kötü alışkanlıklarından korusun ve muhafaza eylesin. Amin. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR