Nuh Dede İnal

Nuh Dede İnal

VERGİ YAPILANDIRMA KANUNU NELER GETİRİYOR

VERGİ YAPILANDIRMA KANUNU NELER GETİRİYOR

            Hükümetin erken seçim kararı almasıyla birlikte ekonomik olarak Maliyenin güç duruma düşmesini önlemek amacıyla yeni bir vergi yapılandırma kanunu hazırlanarak 11.05.2018 tarihinde Mecliste kabul edilerek yasalaştı.

            Ak Parti hükümetlerince yasalaşan vergi barışı, vergi yapılandırma kanunları 2003 yılında 4811 sayılı kanun, 2008 yılında 5811 sayılı kanun, 2011 yılında 6111 sayılı kanun, 2013 yılında 6486 sayılı kanun, 2014 yılında 6552 sayılı kanun, 2016 yılında 6736 sayılı kanun ve 2017 yılında 7020 sayılı kanun ile Vergi borçları taksitlendirilmiş, Vergi Usul Kanununa göre alınan fer’i alacaklar gecikme zammı, gecikme faizi ve Usulsüzlük cezaları ya tamamen kaldırılmış ya da kısmen indirime gidilerek mükelleflerin vergilerini ödemeleri sağlanmış, devlet gecikme zammı gibi fer’i alacaklarından kısmen feragat etmiştir. En son 7143 sayılı kanun ile vergi barışı kanunu ile Maliye, Gümrük, SGK, Belediyeler, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, odalara olan borçlara yapılandırma getirildi.

Kanun ayrıca; işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia (stok), makine, teçhizat, demirbaşlar ile kayıtlarda yer aldığı halde işletme bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanını düzenliyor.

            İşletmelerin çok sık karşılaştıkları bilanço problemlerinden olan kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hesaplarının düzeltilme imkanı sağlayan yasanın bir çok işletme tarafından yararlanılması gerektiğini, böyle bir fırsatın kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum.

            Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin Gelir vergisi, Kurumlar vergisi, Katma Değer vergileri için matrah artırımı yapmaları halinde bu vergi türleri için inceleme yapılması halinde tarhiyat yapılmayacaktır.

            İşletmelerin SGK’ya olan borçları için de 31.03.2018 tarihinden önce tahakkuk etmiş borçları yapılandırma kapsamında tek seferde ödenebileceği gibi 18 eşit taksit de yapılabilme imkanı bulunuyor.

            Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan bu kıymetler ile taşınmazlar için banka ve aracı kurumlar bildirilen kıymetler için % 2 oranında vergi hesaplayacaklar, 31.12.2018 tarihine kadar vergi sorumlusu sıfatıyla beyanname ile beyan edip, ödeyecekler.

            Başvuru süresi 27 Ağustos 2018 tarihine kadar uzatılan Vergi yapılandırma kanunundan vergi borcu olan mükelleflerin yararlanmalarını, bu fırsatı kaçırmamalarını öneriyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuh Dede İnal Arşivi
SON YAZILAR