Bekir Dolu

Bekir Dolu

KÖPRÜYÜ GEÇENE KADAR

KÖPRÜYÜ GEÇENE KADAR

 
 
Bugünkü hırt muhaliflerin babaları, zamanında Boğaziçi Köprüsüne de karşı çıkmışlardı. Hakeza Fatih Sultan Mehmet köprüsü ve adı için de bir sürü yaygara koparılmıştı.
 
İş yapmadığı gibi yapana da mani olmak bazı kesimlere atalarından mirasıdır bizim ülkemizde. 
 
Bazı Alevilerin Yavuz Sultan Selim konusunda hassasiyeti olabilir. Ama objektif olmak lazım. İran’ın nasıl sonradan Şii yapıldığını, Tebriz’de kurulan kaynar yağ kazanlarını da konuşmak lazım. 
 
Gönderdiği dailerle Ege kıyılarına, hatta Muğla’ya kadar alevi Türkmenleri ayaklandıran, Alevi Türkmen gençlerini İran’a götürüp sonra Osmanlı ülkesine saldırtan, aynı şekilde gençleri İran’a gizlice çekmek suretiyle Osmanlı ülkesinde tarım ve hayvancılık üretimini sekteye uğratan hatta ve hatta haçlı dünyası ile ittifak yaptığı bilinen Şah İsmail ve Safevi Devleti ile ilgili Yavuz’un yaptığı o günün meşru kanunudur. Yoksa siz Yavuz’un olayı BM Güvenlik Konseyine taşımasını mı bekliyordunuz. 
 
Tamam! Diyelim ki Yavuz Sultan Selim ismi olmadı! 
 
Boğaz’a köprü yapmak, ilk II. Abdülhamid’in rüyasıydı. O’nun adını verelim. Ya da Sultan Alparslan’ın adını verelim, Anadolu’yu Türklere açan sultana. Olmadı değil mi? 
 
“Hükümet büyük bir esere de Şah İsmail adını versin” diyen bazı alevi federasyonları bile varmış. Neden olmasın, birine Şah İsmail Köprüsü deriz, bir sonrakine de İmam Humeyni Köprüsü deriz o zaman! Ne oldu? Bu da olmadı değil mi? Olmaz tabii. Sallarken biraz izan sahibi olmak lazım.
 
Demek ki bizde bazı şeyler düz okununca tam olarak anlaşılmıyor. Tersten okumak lazım ki iyice anlaşılsın.
 
1937’de Tek parti döneminde Alevilere zulmeden CHP’nin Yavuz’a burun kıvırması ya da Alevilerin yıllardır CHP yanında saf tutması anlaşılır gibi değil. 
 
Binlerce yere Atatürk, İsmet İnönü isimleri verilirken gıkın çıkmadıysa şimdi Yavuz Sultan Selim konusundaki hassasiyetinize kimsecikleri inandıramazsınız. Birbirimizi enayi yerine koyup şark kurnazlığı yapmayalım.  
 
Yavuz deme, aleviler kızar
Fatih deme, Rumlar kızar
Enver deme, Ermeniler kızar
Abdülhamit deme, ilericiler kızar
İnönü deme, gericiler kızar 
 
En güzeli Atatürk 
Hepimiz seviyoruz
Atatürk’ü nasıl olsa!
 
 
 
 
 
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bekir Dolu Arşivi
SON YAZILAR