Sami Gediz

Sami Gediz

Temayül İle Biat Etme Geleneği

Temayül İle Biat Etme Geleneği

Ak Parti bu seçimler öncesinde farklı bir temayüle gidiyor. Aslında bunu yaparak Belediye Başkanlarına da teşkilatlar üzerinden bir baskı kuruluyor.

Bak Başkan sen bizim emrimizdesin, dediklerimizi yapmalısın yoksa sen başarılı olsan da teşkilat seni tepe taklak eder demek isteniyor.

Şu an Konya ve İlçelerinde tanıdığım Belediye Başkanlarının bazılarının ilçe teşkilatları ile araları limoni. Neden olduğunu az çok tahmin edebiliriz. Eğer Başkansan ve İlçe teşkilatının isteklerinden birisini olumsuz çevirirsen yandın. İşte bu durum bazı ilçelerimizde yaşanıyor. Hele birde aday adayı teşkilatın içinden birisi düşünülüyorsa vay o Başkanın haline.

Peki bu temayüllerde nasıl bir adil bir sonuç bekleyeceğiz? Merkez İlçe Belediyelerine bakalım. Meram ve Karatay’ın ilçe teşkilatları ile araları limoni gibi görünüyor. Bunun sonucunda Kalaycı ve Hançerli bu temayülde başarısız olarak görünebilir.

Selçuklu Belediye Başkanı ile Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Ak o kadar güzel anlaşıyor ve çalışıyorlar ki nazar değmesin. Belki Konya’da örnek olacak bir Başkan ve İlçe Başkanı profili ve görüntüsü veriyorlar. Bu Selçuklu’nun bu temayülde de en başarılı Başkan olarak Uğur İbrahim Altay’ı çıkaracağını gösteriyor.

Aslında en çok  Büyükşehir’i merak ediyorum. Teşkilatın bir bölümünün Başkan Akyürek’ten memnuniyetsizliğini biliyoruz. Bu temayülde teşkilat tabuları yıkıp Tahir Akyürek başarısız der mi yoksa şirinlik abidesi yolunda emin adımlar atmak ve pozitif bir görüntü çizmek için başarılılar içerisinde yerini aldırır mı? Bekleyip göreceğiz. Bu temayül Belediye Başkanlarının bundan sonraki süreçte teşkilatlarla ilişkisini iyi tutma bir nevi biat etmesi için getirilmiş bir formül görüntüsünde.

ZİYA ÖZBOYACI ABİMLE HASBİHAL

Bazı kişilerle konuşmak insana moral verir, tecrübe öğretir. Ziya Özboyacı abimde kendisiyle konuşurken keyif aldığım bir isim. Kendisini yoğun gündem arasında ne kadar arayıp sormasam da fırsat buldukça yanına kaçar, bol bol sohbet ederiz. Geçtiğimiz gün yanına uğradım. Düğün telaşesi varmış. 16 Aralıkta oğlan evlendiriyor. Masasının üzeri Düğün kartı doluydu. Davet etmedik kişi bırakmamış maşallah. Kendisi bir süre Ak Parti Konya Yerel Yönetimlerden sorumlu Başkan Yardımcılığı yaptığı sürede Başkanların birbiri ile diyaloglarını sordum. Başkanların birbirleriyle irtibat sorununun olduğunu açık yürekle söyledi. Neredeyse birbirlerine basın yoluyla cevap verecek hale geldiklerini gördükleri için 15 günde bir Başkanları bir araya getirme projesini hayata geçirmişler. Burada Başkanlar yapacakları projeleri tartışıyor, içlerini döküyorlarmış. Birde Haftada bir gün Cuma namazlarında farklı camilerde namaz kılarak vatandaşla namaz çıkışı bir araya geliyorlarmış. Bu uygulamadan çok güzel geri dönüşler alınıyormuş. Peki, şu an Başkanlar birbirlerini arayıp hal hatır soruyorlar mı? Namazlarda bir araya gelerek çıkışta halen hasbihal ediyorlar mı? Tabi bunu bilmiyoruz. Bir şehri yönetenlerin kendi aralarında sık sık bir araya gelerek, birbirlerini kıskanmadan, kırmadan hasbihal etmeleri, o şehrin geleceğini inşa eder. Umarım bizim Başkanlarımız kibir yapmadan, bir araya gelerek şehir için bir şeyler yapmalarıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR